## Sunday, November 1, 2009

### Argie's %%%%%'s Rate Growing Post

For homework we had to make part one of a two part post.

Definitions:
Ratio - Compares two quantities measured in the same units
Rate - Compares two quantities measured in different units

What is the difference between ratio and rate?

The difference is rate is measured in different units and ratio is measured in the same units.

Questions:

4. Determine the unit rate in each situation.

a) An orca swims 110 km in 2 h.
2h / 2 = 1h
110 km/2 = 60 km
60km/1h

b) A Canada goose flies 800 km in 12.5 h
12.5 h / 12.5 = 1
800/ 12.5 = 64
64km/1h

c) Cathy plants 45 daffodils in 30 min.
30min x 2 = 1h
45daffodils x 2 = 90 daffodils
90 daff/1h

10. Trevor rode his mountain bike 84 km in3 h. Jillian rode 70 km in 2.5 h. Who is the faster cyclist? How do you know?

They are both the fastest because, if you divide 84 by 3 you will get 28, and if you divide 70 by 2.5 you will still get 28.

PART 2

1) what would the recipe look like if it was serving 10 people?

2) what would the recipe look like if it was serving 1 person?

INGREDIENTS FOR 10 PEOPLE

To find the ingredients for 10 people you just multipy the recipe by 2.5, because 4 x 2.5 = 10.

1/2 lb ground beef
1 medium onion diced
1 celery finely sliced
1 clove garlic
14 oz can of tomato chopped
1/2 can of tomato paste
1 tsp parsley
1 1/2 tsp basil
1 tsp oregano
1 tsp sugar
1/2 tsp Worchesterchire sauce
1/2 tsp seasoning salt
1 bay leaf

INGREDIENTS FOR 1 PERSON

To find the ingredients for 1 person you divide the whole recipe by 4, because 4 / 4 = 1.

1/8 lb ground beef
1/4 medium onion diced
1/4 celery finely sliced
1/4 clove of garlic
3.5 oz can of tomato chopped
1/8 can of tomato paste
1/4 tsp of parsley
0.375/7.5 ml tsp of basil
1/4 tsp of oregano
1/4 tsp of sugar
1/8 tsp of Worcestershire sauce
1/8 tsp of seasoning
1/4 bay leaf

#### 1 comment:

×Jusŧıŋ£8-17× said...

goood job , you did a good job with the colours .