Percents can be combined by adding to solve problems. 5% + 7% = 12%
- To calculate the increase in a number,
-You can add the combined percent
amount to the original number.
12% of 100 = 0.12 × 100 = 12
100 + 12 = 112
-You can multiply the original number
by a single percent greater than 100.
112% of 100 = 1.12 × 100
- Percents of percents can be used to determine amounts that result from
consecutive percent increases or decreases.
Then we had to do the 2 show you know questions on our foldables.
A backpack costs $35. Use the method of your choice to find the
total cost of the backpack if GST is 5% and PST is 6%. Use another
method to check your work.
First you have to add the taxes together (5+6=11)
Then all you have to do is add $3.85 to $35 to get $38.85
The second way I did this was: 1.11x35=38.85
The second show you know:
What is the final sale price at each store? Which is a better buy?
Explain your thinking.
Store A: 50% off one day only
Store B: 25% off one day followed by 25% off the reduced price the
I'm pretty sure you use the $200 hockey mask example.
Store B 1st day
Store B 2nd day
I don't know if I'm right, so correct me if I'm wrong.